Életrajz

Rivadeneira Xavier Ecuadorban született. Zenei tanulmányait szülővárosában, Quitóban a Nemzeti Konzervatóriumban kezdte, ének tanára a drámai szoprán Blanca Hauser volt. 1986-89 rendszeres közreműködője az Ecuadori Opera Alapítvány és a Nemzeti Filharmonikusok által szervezett koncerteknek. 1990-ben megnyeri az Ecuadori Szimfonikus Zenekar szervezésében megtartott "Fiatal szólisták" versenyét. Még ebben az évben Magyarországra kerül és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Bende Zsolt tanítványa 2 évig. Ebben az időben lesz a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekese, ahol László Margit a tanára. A következő években állandó szólistája a Budapesti Kamaraoperának és az Eötvös Loránd Tudományi Egyetem Bartók Béla Zenekarának.

Nagyváradon a Partium Egyetemen zenepedagógiát tanul. Miskolcon, az Egyetem Bartók Béla Zenei Intézetében folytatja tanulmányait, ahol megkapja ének művész és tanári mesteri diplomáját. 1998-2000 lehetősége nyílik Pozsonyban a híres tenorral Frantisek Livoraval együtt dolgozni. 2000-2003 a Magyar Állami Operaház stúdiójának tagja, melynek vezetője ebben az időben Oberfrank Géza karmester. 2002-ben a Sidney Lion Scholarship ösztöndíj keretében Londonban tanul. Ennek köszönhetően 2003-ban a Dorset Opera produkciójában megkapja Erkel Ferenc Hunyadi László operájának címszerepét.

2003-ban megkapja a magyar állampolgárságot. 2004-2006 a debreceni Csokonai Színház állandó vendég szólistája, ahol az összes műsoron lévő opera főszerepét elénekli. 2005-ben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Énekkarával Jerevánban turnézik Mozart és Verdi Requiemjének tenor szólójával. 2007-ben megkapja Miskolcon Offenbach Hoffmann meséi c. operájának címszerepét, melyet magyar nyelven alakit. Ugyanebben az évben elénekli Verdi Requiemjének tenor szólóját a Zeneakadémia Nagytermében. A maribori Nemzeti Színházban nagy sikerrel alakítja Faustot Gounod operájában illetve Nagyváradon és Budapesten az Állami Operaházban Verdi Traviata c. operájában Alfred Germont szerepét. Még ebben az évben Luxemburgban elénekli Bizet Carmen c. operájában Don José szerepét.

2008 nyarán felkérik a Fertőrákosi kőfejtőben megrendezésre kerülő tenor gálára, ahova a 9 legnevesebb magyar tenorista kap meghívást. 2009-ben Beethoven 9. szimfóniájának tenor szólóját énekli nagy sikerrel Olaszországban. Ugyanezzel a művel vendégszerepel 2010-ben Quitóban a Nemzeti Filharmonikusokkal. Még ebben az évben debütál Mozart Don Giovannit operájában Don Ottavio szerepében Miskolcon. 2011-ben dubai és izraeli vendégszereplés után hosszabb időt tölt Quitóban, ahol a főszerepet alakítja Luis Humberto Salgado "Ensueños de Amor" c. operettjének ősbemutatóján.

A következő években is többször hívják és vendégszerepel Ecuadorban. Az ország különböző szimfonikus zenekaraival, társulataival operakoncerteken vesz részt illetve számos egyetemre hívják mesterkurzust tartani. Még ez időben elindítja magyar-ecuadori zenei alapítványának megalapítását. 2014 nyarán vendégszerepel Bécsben, Mozart Don Giovanni operájából Don Ottavio szerepét énekli. 2015-ben Miskolcon felkérik Puccini Tosca c. operájának tenor szerepére.

Az elmúlt 10 évben aktívan közreműködött Ecuadorban az ének tanítás és operajátszás fejlődésében. Tanít workshop-okon, mesterkurzusokat tart Quitoban, Guayaquilban és Cuencaban, olyan neves zenei intézményekkel dolgozik együtt mint a Nemzeti Zenei Konzervatórium Quitoban, a Bolivar Színház Alapítványa illetve a quitoi "Zene Háza" Alapítvány, az Antonio Neumane Konzervatórium Guayaquilban, a guayaquili Nemzeti Filharmonikusok, és a cuencai Egyetem Művészeti Tanszéke. Jelenleg a MusArtEH magyar-ecuadori Alaptíványának munkáival foglalkozik, melynek elsődleges célja az ének, zene és előadóművészet fejlődésének támogatása Ecuadorban, magyar illetve nemzetközi együttműködéssel.

"Zene nélkül lehet
élni, de nem érdemes"

Kodály Zoltán